KBT Kognitiv beteende terapi
Kognitiv beteendeterapi är en form av psykoterapi som grundar sig på forskning och teoribildning inom inlärningspsykologi, kognitionspsykologi och socialpsykologi. Fokus läggs på ”beteenden” (som kan vara både kroppsliga reaktioner, och specifika handlingar) tankar och uppfattningar hos individen som göra att individen själv och dess omgivning påverkas.
I inledningen av terapin görs en s.k. beteendeanalys av samspelet mellan individ och dess omgivning. Denna beteendeanalys ligger sen till grund för hur terapiarbetet kommer att se ut för den enskilda individen. Grunden för en sådan beteendeanalys är att varje människa är unik och analysen ska spegla den specifika individen samtidigt som man använder allmänna principer. Analysen syftar till att förstå orsakerna till den specifika individens problem.
Efter att terapeut och individ är överens om förståelsen av individens problem och vilka mål som individen vill arbeta mot börjar terapin. Under terapin fokuseras på här och nu-situationer och på hur olika faktorer samspelar.
KBT har gott vetenskapligt stöd för många olika psykiska symtom och svårigheter. Främst stöd finns inom gruppen ångeststörningar som innefattar Panikångest, Social fobi, Generaliserat ångestsyndrom, tvångssyndrom och hälsoångest men även depression.
KBT har även mycket gott vetenskapligt stöd för ångest som en följt av traumatiska upplevelser.